LANDET HVOR BIERNE BLOMSTRER Genbesøgt

En lydvandring ind i fremtiden

TILGEÆNGELIG ALLE DAGE kl 15:30 – 21:00, D. 29. august – 29. september.

For at tilgå lydvandringen skal du møde op ved Bådehavnsgade 27 i den gamle fiskerhavn i Sydhavnen. Du skal have en telefon med internet og egne høretelfoner.

For at komme igang skal du benytte QR koden ved A-skiltet som er placeret ved adresse. Start vandringen ved at afspille lydfilen (tryk ”listen in browser”).

Du vil blive guidet igennem Fiskerhavnen, Stejlepladsen og Sydhavnstippen, og vandringen varer en halv time.

Dette er en genopsætning, og da byggemodningen er startet på Stejlepladsen, vil ruten variere fra den oprindelige vandring. Derfor skal du som udgangspunkt følge guidestemmen i det langsomme anviste tempo. Men når du når Stejlepladsen skal du slå over i normalt gå tempo indtil du når ud på Sejlklubvej. 

Når du går over Stejlepladsen vil ruten være afmærket med lyserøde pæle. Men du kan også tage en folder og følge ruten som anvist på kortet.

God fornøjelse!

Kort over rute
HVORNÅR:
HVOR:
LÆNGDE:
29. August - 29. september 2023
Bådehavnsgade 27

30 min

Kunstnerisk research & lokal dialog Kristian Byskov & Margarita del Carmen

Tekst Kristian Byskov

Koncept Lasse Mouritzen, Kristian Byskov & Margarita del Carmen

Kuratering Lasse Mouritzen

Musik Lil lacy

Stemmer Hanne Uldal & Arian Kashef  

Reallyd Margarita del Carmen

Lydproduktion Awinbeh Ayagiba

Genopsætning Lasse Mouritzen og Jakob Ivarsson

En stor tak til alle medvirkende Særlig tak til beboere og arbejdere i Sydhavnens fiskerihavn, Erik Schjønning, Kaj Jessen og Jan Mathisen.

Spilleperiode, kl 15:30-21:00 alle dage. 29. August – 29. september 2023

En lydvandring ind i fremtiden

Landet Hvor Bierne Blomstrer er en sci-fi fortælling og lydvandring ind i fremtiden i et af Københavns mest omstridte byområder: Stejlepladsen i Sydhavnen. 

Lytteren guides gennem den gamle fiskerhavn, Stejlepladsen og Sydhavnstippen i en fortælling om disse steders historie, transformation og fremtid. Landskaberne forandrer sig imens vi går gennem dem. Vi hører om de gamle bundgarnsfiskere, om de selvbyggede huse og om den stigende vandstand. Byggeriet på den gamle Stejleplads er nu blot smuldrende ruiner. Men i jordlagene ligger materialerne og ulmer. De gamle murbrokker presser sig op, og sætter sig sammen som huse igen. Måske der i virkeligheden er flere udveje end vi tror?

Kunstnerisk forankring

Lydvandringen er skabt af Margarita del Carmen og Kristian Byskov på baggrund af fire måneders samtaler og observation i Fiskerhavnen, på Stejlepladsen og Sydhavnstippen i 2021. Denne research blev lavet før byggeriet på Stejlepladsen blev igangsat.

I processen har de mødt og talt med en række personer om stedernes historier og mulige fremtider. Værket udspringer derfor fra det lokale liv, historier og oprør,  men er samtidig en forskydning af disse frem i tiden. Til et land hvor affald og indflydende havvand, fra boligbobler og miljøkatastrofer, går i symbiose med mennesket, naturen, insekt- og dyrelivet.

Lydvandringen er initieret som en del af Sydhavn Teaters kunstneriske forankringsarbejde med ønske om at skabe offentlige formater for kunstnerisk deltagelse samt stille skarpt på samtidige lokale, urbane og miljømæssige problemstillinger. Landet Hvor Bierne Blomstrer er et kritisk blik på storbyens udvikling som en udbygning af spekulation, vækst og antropocænt begær, og om kampen om fremtidens by. Men vandringen går også hinsides Københavns nuværende udvikling og byggerier, og åbner op for nye sociale økologier om livet i kapitalismens ruiner.

Stejlepladsen

Stejlepladsen opstod mellem 1950-73 som losseplads, og som en del af opfyldningen af Kalveboderne, med byggeaffald fra Københavns anlægsarbejde. Området har siden været brugt som rekreativt naturområde og understøttet lokale fiskere som har brugt området til tjærring af bundgarn, opbevaring af bundgarnspæle m.m.

I marts 2019 blev fredningen af Stejlepladsen, ved et politisk flertal i folketinget, ophævet med henblik på salg til byggeri for at betale af på Københavns Kommunes metrogæld. Affredningen omhandlede desuden også Lærkesletten på Amager Fælled og Selinevej. Affredningen blev gennemført uden om fredningsnævnet. Siden affredningen af Stejlepladsen var området en politisk mærkesag og kampplads i Sydhavnen. Den har dannet ramme for nye modstandsbevægelser såsom Fiskerhavnens Venner samt  nye lokalpolitiske initiativer som Sydhavnens Folkemøde. Det har fået flere til at frygte for muligheden for en senere bebyggelse af Sydhavnstippen, og åbnet op for mere overordnede diskussioner omkring hvilken by vi gerne vil leve i og hvilken fremtid vi ønsker.

Rydningen og byggemodningen er Stejlepladsen begyndte for alvor at tage fart i maj, 2023, og byggeperioden forventes, efter den nuværende plan, at løbe frem til udgangen af 2028.

Margarita del Carmen & Kristian Byskov

Margarita del Carmen og Kristian Byskov er begge uddannede billedkunstnere og har arbejdet sammen siden 2014. I deres samarbejde fokuserer de på steders politiske historie. Her arbejder de ofte direkte med grupper, om at forme fortællinger og processer der kan lede til forskellige former for handling. Dette sker ofte gennem et grundigt researcharbejde, samtaler, facilitering og opbygning af læringsrum. Landet Hvor Bierne Blomstrer er deres første lydvandring og første gang de arbejder med koblingen af fiktion og politisk realitet.

Deres seneste værk er bogen Byen i Sandkassen (RSS Press) som handler om København set gennem legepladsens perspektiv – både historisk og aktuelt. Gennem et samarbejde med Københavns Bemandede legepladser samt kunstneriske og aktivistiske praksisser opstår en model for en mere omsorgsfuld udvikling af byen.

Margarita del Carmen arbejder med lyd og video. Hun undersøger måder vi kan nærme os de landskaber vi bor i. Senest har hun arbejdet med kollaborative film om at have miljøkonflikter tæt på livet.

Kristian Byskov er desuden science fiction-forfatter og dramatiker og har skrevet tre romaner. Han beskæftiger sig specifikt med science fiction-genrens kritiske potentiale i mødet med steder og politiske kampe.

De er begge tilknyttet Kunstakademiet i Trondheim som PhD stipendiater.

 

FlokFolk - Havneresidens

Støttet Af