SYMPOSIUM: #METOO – ET ÅR EFTER

>> 15. okt på Kulturværftet Helsingør << Norden tager stilling: vi gør status på årsdagen for det første virale #metoo tweet
Norden tager stilling: Symposium om performative horisonter, kønsmønstre og forandring. På årsdagen for det tweet, der satte gang i #MeToo-bevægelsen, inviterer Kulturværftet, Sydhavn Teater og det svenske teaterkompagni Bombina Bombast indenfor til nordens største #MeToo-symposium. En hel dag med keynotes, paneldebatter, performative lectures og kunstneriske indslag i et samlet skandinavisk perspektiv.

HVORNÅR: 15. oktober 2018 kl. 9.30-18
HVOR: Kulturværftet Helsingør
PRIS: 200 kr.
Køb billet her

15. oktober 2017 kl. 13.21 retweetede Alyssa Milano sin venindes tweet og åbnede låget for en (ubevidst) kogende gryde med ordene: ’If you’ve been sexually harassed or assaulted write ‘me too’ as a reply to this tweet.’

I første omgang opstod en gigantisk global, viral bølge, hvor der i newsfeed på newsfeed på de sociale medier pludselig stod #MeToo efterfulgt af en konkret historie. Kvinder fra ’showbusiness’ i bred forstand tog têten. Efter i årevis at have stået i uprofessionelle, og ikke mindst ubehagelige, situationer på arbejdspladsen kombineret med en åbenlys ulige fordeling af roller, poster, taletid og løn var tweetet dråben, der fik bægeret til at flyde over.15. oktober 2017 kl. 13.21 retweetede Alyssa Milano sin venindes tweet og åbnede låget for en (ubevidst) kogende gryde med ordene: ’If you’ve been sexually harassed or assaulted write ‘me too’ as a reply to this tweet.’

Hvad nu? Langsomt begyndte en organisering i de virtuelle, sociale fællesskaber, og reaktionerne blev til fysiske aktioner, som igen skabte reaktioner, debat, strid og en anden virkelighed. Noget var forandret for altid.

VI GØR FÆLLES NORDISK STATUS OG SÆTTER EN MILEPÆL

De nordiske lande deler mange fællestræk og enslydende værdier, men adfærd og kultur i de enkelte lande er alligevel væsensforskellig. I Sverige var organiseringen hurtig med konsekvente og tydelige udmeldinger som; var landet og befolkningen helt klar til MeToo? I Danmark tog det længere tid – diskussionen havde brug for at modnes. Frustration? Ja. Reaktion? Det var vigtigt ikke at træde ved siden af, nu når der endelig var hul igennem. To nabolande med meget forskellige reaktioner på samme bevægelse.

Men kan vi lære af hinanden? Kan vi udveksle mere? Har vi også reageret ens noget af vejen og så truffet forskellige valg? Og hvordan var reaktionen i de andre nordiske lande?

Her præcist et år efter gør vi fælles status på tværs af de nordiske lande. Vi vil sætte en milepæl og lægge den første sten til at gøre d. 15. oktober til en mærkedag!

#MEETOO – ET ÅR EFTER

På symposiet mapper vi bevægelsernes udformning i Skandinavien og samler et billede af de konkrete hændelser i de forskellige lande i løbet af det første #MeToo-år. På dagen bliver der kunstneriske indspark fra tre nordiske scenekunstkompagniers arbejdspraksis med ligestilling: Kviss Bumm Bang (ISL), Blaue Frau (FIN), Gut Productions (FO), ligesom initiativtagerne Bombina Bombast (SE) og Sydhavn Teater (DK), vil give indblik i processen med forestillingen #ThelmaToo, der sætter kønsmønstre og skabeloner på dagsordenen i ny scenekunst.

For at kaste et nyt blik på det scenekunstneriske udtryk i samfundsdebatten – og på kulturen generelt – byder dagen på inspiration, indsigt og udsyn fra markante keynote-speakere, bl.a. professor i teatervidenskab Tiina Rosenberg fra Sverige og lektor i mandeforskning Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet. Der vil være debatpaneler bestående af debattører fra de nordiske lande, der allerede blander sig og tale sammen på tværs af de nordiske landes grænser. Anja Tietze Lahrmann (The Nielsen Sisters og Icecream Cathedral) er aktuel på dagen med hendes seneste musiske projekt EXCELSIOR.

Vi ser frem til en diskussionslysten og indsigtsbringende dag i forandringens tegn. Velkommen!


PROGRAM

Kl. 10:00   Kaffe + vand + frugt

Kl. 10:20   Velkomsttale ved Mikael Fock (leder af Kulturværftet & Toldkammeret) / Mille M. Dalsgaard (teaterleder for Sydhavn Teater) / Stefan Stanisic (instruktør ved Bombina Bombast)
Kl. 10:45   1. Keynote taler
Kl. 11:20   Forklaring af konceptet med Open Art Space og introduktion af teater-kompagnierne ved moderator Marie Louise Gjørvild

Kl. 11:30   Open Art Space og frokost
Blaue Frau (Finland)
GUT Productions (Færøerne)
KVISS BUM BANG (Island)
Sydhavn Teater & Bombina Bombast (Danmark, Sverige)

Kl. 13.30   Paneldebat 2: ‘Stemmer på tværs af Norden’
Hilde Ingeborg Sandvold – danser (Norge)
Christian Gade Bjerrum – skuespiller (Danmark)
Benjamin Bo Rasmussen – Leder for skuespillernes fagforbund (Danmark)
Alexandra Dahlström – Filminstruktør (og desuden hovedrolle i ungdomshittet ‘Fucking Åmål’ – Sverige)
Lærke Reddersen (Scenekunst-instruktør og kvinde bag hashtagget #stopstilheden)

Kl. 14:30   Kaffe + kage

Kl. 15:15   2. Keynote taler: Tiina Rosenberg – #Metoo-bevægelsen i Sverige – Hvad har året budt på / Hvordan ser fremtiden ud?
Kl. 15.55   EXCELSIOR – enkelt nummer
Kl. 16:15   Opsamling/panel med deltagere fra grupper – én repræsentant fra hvert kompagni (Færøerne, Island, Finland, Sverige, Danmark)
Kl. 16.50   Closing notes ved moderator Marie Louise Gjørvild
Kl. 17:05   EXELSIOR– enkelt nummer


ARRANGØRER:

STØTTET AF:

 

/** * Update the posts widget or portfolio widget query. * * @since 1.0.0 * @param \WP_Query $query The WordPress query instance. */